„Mindenki lehet művész...” Gulácsy Lajos

Pályázat diákoknak

A Petőfi Irodalmi Múzeum pályázatot hirdet középiskolák, kreatív írás szakkörök, képzőművészeti szakkörök, művészeti iskolák diákjai számára a Ködlovagok. Irodalom és képzőművészet találkozása a századfordulón című kiállításához kapcsolódóan

Kedves Diákok!
 
Kik azok a Ködlovagok?  Látogass el hozzánk a Petőfi Irodalmi Múzeum interaktív kiállítására, ahol átsétálva a virtuális vízen megérkezel egy titokzatos művészi világba. Kipróbálhatod a színorgonát, olvashatsz szófestményt, játszhatsz a szózongorán. Színek, hangok, vonalak, nyitható kukucskáló ablakok, videókeretekben futó képek, a plazmaképernyőn látható képes szövegvilág, tíz fülhallgatón történetek, vetített kaleidoszkóp és babzsákok várnak benneteket.
 
A kiállítás megtekinthető a Petőfi Irodalmi Múzeumban (1053 Budapest, Károlyi Mihály utca 16.) hétfő kivételével 10-től 18 óráig.
 
Bízunk abban, hogy érzéseket, benyomásokat kelt benned ez a kiállítás. Ha igen, várjuk jelentkezésedet pályázatunkra! A következő három témakörből választhatsz:
 
„Mindenki lehet művész…” 1.
Alkoss!
 
Engedd szabadjára a fantáziádat! Válaszd ki a hozzád legközelebb álló kifejezési formát! Írj, rajzolj, fess, készíts montázst, vagy akár tervezz ruhát, kiegészítőt (táskát, legyezőt, kendőt, nyakkendőt, ékszert…)! Ha módodban áll és kedvet érzel hozzá, kivitelezheted is a terveidet! Nyerj ihletet valamely képből vagy idézetből, amit a kiállításon láttál vagy olvastál, és megragadta a fantáziádat! Ha a zene vagy a tánc nyelvén tudod legjobban kifejezni magad, akkor énekelj vagy táncolj, készíts felvételt róla! A pályaműveket illetően nincsenek formai megkötések! Gondolj Gulácsy Lajosra, aki ezt írta: „jobban érdekelt a hogyan, mint a mi”.
 
„Mindenki lehet művész…” 2.
Írj egy novellát!
 
„Majd megtanítlak rá, hogyan kell írni. Ennek például nyolc-tíz sort kell az elejére írni, és nemcsak kiadható lesz, hanem mindjárt feltűnő.” – Ambrus Zoltán 1908-ban talán rád is gondolt, mikor papírra vetette e sorokat. Nyisd ki az általunk elküldött „szövegdobozt”, melybe régi történetek darabjait válogattuk össze, és dobáld bele a te mondataidat is! Legyen fele-fele az arány! Használd bátran a múltat úgy, hogy szőj bele a saját történetedbe legalább tízet a „szövegdoboz” idézetei közül!
 
 
„Mindenki lehet művész…” 3.
Találj ki egy történetet!
 
Elküldjük neked Bródy Sándor Tanulmányfejek című írásának egy részletét. Olvasd el, és képzeld magad elé szerzőjét! Milyen élmények hatására írhatta e sorokat? Hol járhatott, mit csinálhatott, kikkel találkozhatott, mit érezhetett? Használd a fantáziádat és a humorodat! Másfeles sorközzel, 12 pontos betűmérettel maximum 3 oldalnyi szöveget várunk!
 
Ha a három téma valamelyike felkeltette az érdeklődésedet, nincs más dolgod, mint elkészíteni a pályaművedet és 2011. augusztus 31-ig elküldeni nekünk a múzeumba!
Ezt a következő módon teheted meg:
  • Postán feladod a Petőfi Irodalmi Múzeum címére: 1364 Budapest Pf 71.
  • E-mailben elküldöd: kodlovagok@pim.hu
  • Személyesen elhozod és leadod a Petőfi Irodalmi Múzeum Portaszolgálatán: 1053 Budapest, Károlyi Mihály utca 16.
Írd rá a borítékra (vagy csomagra) nevedet és e-mail címedet, szerepeljen rajta a „Mindenki lehet művész…” felirat és a választott témakör sorszáma!
 
A beérkezett pályaművek közül bírálóbizottság választja ki a legjobbakat. A pályázók között könyvjutalmat sorsolunk ki, a kategóriák győztesei pedig külön jutalomban részesülnek. Az eredményhirdetésre 2011. szeptember 16-én kerül sor a Petőfi Irodalmi Múzeum Dísztermében, ahol ebből az alkalomból a nyertes műveket bemutatjuk.
 
Szeretettel várjuk jelentkezésedet!
 
2011. április 15.

 

kapcsolódó anyagok

szovegdoboz.doc
tanulmanyfejek.doc