Márai Sándor a Kaland főszereplőivel

Az író egy anekdota szerint a kérdésre (Miért nem ír színdarabot?) felháborodottan válaszolt: "Kérem, én tisztességes ember vagyok." Sohasem tudjuk meg, mennyi igaz a történetből, de az tény, hogy új műnemben próbálkozott 1940-ben bemutatott, fantasztikus sikert elérő színművével. A Budapesten 351 alkalommal játszott előadás később bejárta Nyugat-Európát, részben ennek bevételéből vásárolta Zárda utcai lakását, ahol a háború után éltek családjával.

Az eredeti szereposztás is sikert jósolt: a két világháború közötti időszak legkeresettebb színészei alakították az író által megteremtett hősöket. "Számomra az írás kaland" - nyilatkozta Márai a bemutató kapcsán. Ilyen jellegű kalandra, színműírásra és színpadi bemutatásukra még kétszer vállalkozott illetve volt lehetősége 1948-as emigrációjáig: 1942-ben A kassai polgárok, 1945-ben a Varázs került a közönség elé. Egyik sem érte el első színműve sikerét: előbbi politikai, utóbbi az előadás minősége és helyenként vértelen alakjai miatt volt kérészéletű a színpadon.

Az itt bemutatott fotón (a Színházi Magazin 1940. október 13-i számában jelent meg) Rajnai Gábor, Jávor Pál és Makay Margit mellett az író látható.