Márai 2021-ben

"Mit is akarok még az élettől? – gondoltam, pezsgőspohárral kezemben. – Élni végtelenül, mint egy sejt, melynek egyetlen értelme és becsvágya a korlátlan létezés? Nem akarok már végtelenül élni. Mindent megkóstoltam, ízleltem a halált és az örömet. Most már az élet értelmét akarom. Mi az élet értelme? Az évek elhozták ezt a titkot is: egy reggel felébredtem és megtelt vele életem. Most minden egyszerűbb, érdekesebb és reménytelenebb. Az élet értelme az igazság. A tűnődés és a kétely, a kutatás és a kielégülés, a tévedések és káprázatok, a jelenségek és az enyészet mögött van valamilyen közös értelem, mely sugárzik és áthatol mindenen. Ez az igazság nem tételes. Az élet eltelt azzal, hogy reméltem vagy vágyakoztam. Ember vagyok."

Különösen aktuálisnak tűnnek Márai Sándor Január című írásából vett sorai. Alig egy év alatt gyökeresen megváltozott a világ, élesebben kerülnek elő az életttel, annak értelmével kapcsolatos kérdések. Bárhogyan is válaszolunk ezekre, annyi biztosan látszik: a felületes feleletek kiürültek.

2021-ben további írásokat szeretnénk megjelentetni honlapunkon. Folytatni szeretnénk a bibliográfiai bővítéseket, friss hírek közlsét, ha lehetőség lesz rá, további tanulmányokat is közzé teszünk. A tervek között szerepel egy új rovat elindítása az év második felében. Reméljük, hogy  szabadabb, betegségmentesebb év elé nézünk és sok új cikkel, kötettel, információval gazdagodik a Márai-univerzum.

Boldog új évet!