Kiállítások, 2016

 • február

  Az életpálya izgalmas döntéshelyzeteit, tipikusságát és szabálytalanságait követhetjük nyomon: a szülői ambíciókat és elvárásokat, a kalandos tanulóéveket, a „kóbor” hivatásokat, a kiskatona, a vándorszínész hányattatásait, a házaséletre készülő fiatalember dilemmáit. A kiállítás tengelye Petőfi berobbanása a fővárosi irodalmi életbe: neki sikerül elsőként független írói egzisztenciát teremtenie. Az életművét tudatosan építő alkotót ebben segítette költői imázsa alakításához választott, akkoriban szokatlan eszközkészlete: öltözködése, feltűnő gesztusai, formabontó szerepversei.
  A kiállítás nyitva 
  2016. február 9. - 2022. január 2.
 • március

  Időszaki kiállítás

  A sárkányok évezredek óta foglalkoztatják az emberek fantáziáját. Szerepelnek a különböző mitológiákban, legendákban, a legkorábbi képi és szöveges emlékekben is. Arra vállalkoztunk, hogy felvázoljuk a különböző kultúrkörök sárkányértelmezéseit, bemutatjuk a „tudományos" leírásukra tett kísérleteket, érzékeltetjük rendkívül termékeny jelenlétüket a képzőművészetben, de mindenekelőtt az irodalom sárkányait ajánljuk látogatóink figyelmébe.

  A kiállítás nyitva 
  2016. március 27. - 2016. november 6.
 • április

  Szeretjük-e azt, ha vannak illúzióink? – kérdezi Füst Milán. A látogató a tárlat szemlélése közben mérlegelheti, hogy egyetért-e az íróval, aki szerint illúzióinkat féltve őrizzük, nehogy a valóság tönkretehesse azokat.

   

  A kiállítás múlt és jelen különös párbeszédét ígéri egy olyan múzeumi térben, ahol válogatott írói relikviák és kortárs képzőművészek/ékszerkészítők munkái közösen alkotják az Enteriőrt.
  A kiállítás május 31-ig tekinthető meg a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

  Kiállító művészek:

  A kiállítás nyitva 
  2016. április 8. - 2016. május 29.
 • F. Györffy Anna grafikusművész centenáriumi kiállítása

  F. Györffy Anna (1915–2006) az elmúlt hatvan év egyik legtermékenyebb gyermekkönyv-illusztrátora volt. Nemzedékek nőttek fel az általa illusztrált könyveken és diafilmeken, mint a Mosó Masa mosodája, Pöttyös Panni, Hófehérke vagy az Óvoda az őserdőben.

  A kiállítás nyitva 
  2016. április 25. - 2016. május 1.
 • május

  A kiállítás nyitva 
  2016. május 24. - 2016. október 15.
 • június

  Széchy Beáta képzőművészként, galériavezetőként, kiállítások kurátoraként és a Nemzetközi Művésztelep vezetőjeként vált ismertté. A HMC, non-profit művészcsoport alapító tagja és igazgatója. A 80-as évektől fényképez, rajzol, fest, kollázsokat, tárgyakat, videot, installációkat készít. Tevékenységére a kísérletezés jellemző. Könyv objekteket 1986 óta készít.

  A kiállítás nyitva 
  2016. június 1. - 2016. augusztus 12.
 • A tavalyi sikeres kiállítás folytatásaként idén újfent bemutatják munkáikat a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának tagjai, hasonló tematikával, de más könyvekkel körülírva a műfaj jellegét. Az esemény célja a közönség számára ismert tárgyak palettájának szélesítése és a hagyományteremtés, évről évre felsorakoztatni a legkülönlegesebb könyveket, bemutatni friss tendenciákat és a műfaj változásait.

  A kiállítás nyitva 
  2016. június 4. - 2016. június 19.
 • - terítéken az irodalom

  „Nem történik benne semmi, csak az, hogy egy ember megeszik egy halat” – mondta Krúdy Szindbád című írását átolvasva egy nyomdász. Valóban csak ennyiről szólna Krúdy és a magyar irodalom többi, evéssel kapcsolatos műve? Mi mindent jelenthet egy étel, egy étkezés az irodalmi szövegben? Segít-e egy regény megértésében, ha tudjuk, hogy mit vacsorázott a főhős?

   

  A kiállítás nyitva 
  2016. június 23. - 2017. április 2.
 • A pekingi Lu Hszün Múzeum kiállítása

  Lu Hszün (1882-1936) a kínai irodalom megújításának kulcsfigurája. A XIX. század végén született író a világirodalom jelentős szerzőit fordította kínaira, iskolát teremtve Kínában a műfordításnak és az európai irodalom iránti nyitottságnak. Ő fordította Petőfit is, példáját számos jelentős kínai költő követte. 

  A két éves együttműködés első lépéseként a kiállítás bepillantást enged Lu Hszün irodalmi munkásságába és Petőfi kínai recepciótörténetébe.

   

  A kiállítás nyitva 
  2016. június 25. - 2016. szeptember 30.
 • szeptember

  Gvárdián Ferenc szobrászművész kiállítása

  „Két anyagot használ, a samottot és a fényt. Napszálltakor szembenéztem a Pilinszky-fejjel a műteremben. Oldalról sütött a lemenő nap a büsztre, elviselhetetlen volt a szobor nézése, elemészt az az örvény. Utóbb bátorkodom állítani, hogy az a másik világ, amit Pilinszky lát eföldi szemüregével, az a valóságunk. Egyszerre menny és pokol. Ezt a nézést idézi elő Pilinszky-szobrával Gvárdián Ferenc, leráncigálja a transzcendens világot, amiben Pilinszky meglát bennünket. És pillanatra emberré válhatunk.” Cukor György

   

  Megnyitó: szeptember 16. 18 óra

  A kiállítás nyitva 
  2016. szeptember 16. - 2017. február 5.
 • október

  Az Írói fogások című, az irodalom és az evés, ételek kapcsolatát bemutató kiállításunk októberben új terítékkel gyarapodik. Kortárs képzőművészek olyan videómunkáit mutatjuk be, amelyekben – ahogyan sokszor az irodalmi szövegekben is – az ételek elkészítése és elfogyasztása a múlt és az emlékezés metaforájává válik.

  A kiállításban Baglyas Erika, Eperjesi Ágnes, Esterházy Marcell és Fátyol Viola videóit vetítjük.

  Megnyitja: Oltai Kata művészettörténész

   

   

  A kiállítás nyitva 
  2016. október 12. - 2016. november 30.
 • november

  Kiállítás az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának emlékére

  A kiállítás nyitva 
  2016. november 4. - 2017. április 2.
  Ilyen nagy dolog a Szabadság? emigráció - forradalom - művészet
 • A műfordítás műhelyei

  Tény, hogy a magyarul olvasható világirodalom száz százalékát magyar műfordítók írták, hatalmas munkával hatalmas irodalmi anyagot felhalmozva. Mégsem tudjuk, milyen munkáról van szó, és nem tudjuk, hogyan születnek meg azok a művek, amiket aztán oly előszeretettel idézünk. Bemutatjuk a műfordítót, mint művészt, mint alkotó embert, mint mestert. A műfordítógép maga az ember a mű mögött.

  A kiállítás nyitva 
  2016. november 25. - 2017. május 28.