Balla 80

2011. május 31 – 2011. augusztus 20.
Kiállítás Balla Demeter fotográfus fényképeiből
Nem nőhetnek fel új fotós generációk Magyarországon úgy, hogy neves elődeikkel, kortársaikkal, azok alkotásaival ne kerüljenek valamilyen formában személyes kapcsolatba.
Balla Demeter Balázs Béla- és Kossuth-díjas  Érdemes művész a  XX. század második felének meghatározó fotográfus mestere. Az irodalom, a zene és képzőművészet jeles képviselőiről készített portréfelvételei, riportképei, csendéletei, aktjai, metaforikus képei fontos részét képezik fotóművészetünk történetének.
Bár Balla Demeter ma már nem alkot, segíti a fiatal tehetségeket, oktat a mesterképzésben, többféle módon gondoskodik tudása átadásáról. Céljának tekinti, hogy képeit az ifjúság minél több közösségi térben megismerhesse, legyen az olyan intézmény, ahol fiatalok dolgoznak, tanulnak vagy szabadidejüket töltik el. A nem szokványos helyeken megjelenő képek így sokkal több nézőhöz vihetik közel az alkotásokat, eleve felvetve a rendhagyó forma generálta hatás útján a kapcsolódó egyéb programok, vitaestek lehetőségét, szükségességét.
A 2011 tavaszán Répcelakon (a Nyitott Tér Kulturális Egyesület és a Művelődési Ház Répce Galériájában) útnak indított vándorkiállítás az év folyamán változatos, többek között az életműhöz tematikusan is kapcsolódó helyszíneken tekinthető meg.
A Petőfi Irodalmi Múzeumban rendezett tárlat ezév őszétől elérhetővé válik vidéki városok kiállítóhelyei, egyetemi könyvtárai, közművelődési központjai  számára is. A bemutatott anyag mennyisége, formátuma, összetétele kiállítóhelyenként, annak adottságai, igényei szerint változhat.
A kiállítás, amely a Balla 80, 80 év 80 képben projekt része (a projekt közreműködői: Kincses Károly fotómuzeológus, Hegyi Zsolt kurátor és Török József projektmenedzser),  rendelkezésre áll a külföldi magyar kulturális intézetek kiállítóhelyei számára is, mind épületen belüli mind szabadtéri, a nagyközönség által látogatott helyeken történő bemutatásra.
E tárlatot Balla Demeter Hubay Miklós író, drámaíró, egyetemi tanár emlékének ajánlja.

A kiállításon szereplő fényképek nagyításai a Nemzeti Kulturális Alap Fotóművészeti Szakkollégiuma támogatásával készültek.
A kiállítás nyitva 
2011. május 31. - 2011. augusztus 20.