János vitéz emlékkiállítás 2023 - pályázati kiírás

DIGITÁLIS IRODALMI PÁLYÁZAT ÖTÖDIKES OSZTÁLYOK RÉSZÉRE

 

Kedves Pedagógusok!

Ha van ötödikes osztályotok és szeretnétek igazán emlékezetessé tenni a János vitéz élményét, íme egy különleges lehetőség: 2023 áprilisában egy pályázat keretében egy virtuális kiállításépítő projekt megvalósításához keresünk ötödikes osztályokat és pedagógus partnereket. A résztvevő osztályok új szereplőkkel, kalandokkal bővítik a János vitéz világát és a négy legjobb osztály egy-egy közös online tárlatban teszi majd közzé az így megfogalmazott történeteket.

A jelentkezés egy pályázat keretében zajlik, ahova a János vitéz “elfelejtett” szereplőiről szóló rajzokat, történeteket várunk. Olyan alkotásokat, amelyek a mű világát eddig még nem ismert, egyedi kalandokkal, karakterekkel egészítik ki.

A négy legjobb alkotóközösség ingyenes vezetést kap a Petőfi Irodalmi Múzeum újonnan megnyílt “Költő lenni vagy nem lenni” című kiállításán és elkészíthetik saját virtuális tárlatukat, mi pedig biztosítjuk a koncepció megvalósulásának technikai hátterét. A beküldött pályaművek múzeumunk gyűjteményi darabjai lesznek.

Miért érdemes jelentkezni?

A projekt anyanyelvi és digitális kompetenciákat is fejleszt, közösségépítésnek sem utolsó, nektek pedig azért érdemes csatlakozni, mert ingyenes hozzáférést biztosítunk a Thinglink - virtuális kiállításépítő alkalmazáshoz, ezen kívül egy külön alkalommal számotokra is otthonossá tesszük ezt a később is remekül használható prezentációs eszközt.

Érdemes körülnézni korábbi évek kiállításain, hogy képet kapjatok a lehetőségekről: látni fogjátok, hogy évről évre fejlesztünk egy kicsit a koncepción, az idei évben egy plusz jelenléti órával toldjuk meg a közös munkát, ahol a gyerekek megalkothatják majd  a virtuális kiállításuk alapjául szolgáló teret egy makett formájában.

Mennyi időre lesz szükség?

Az eddigi tapasztalataink alapján a pályázat elbírálása után összesen körülbelül 4-5 tanítási óra szükséges a virtuális kiállítás megvalósításához, idén ehhez plusz egy jelenléti foglalkozást is hozzáadtunk. Mindezeken kívül a pedagógusok részére kétórás továbbképzés tartunk. A projekt szoros együttműködésben zajlik majd a felkészítő pedagógusokkal: a továbbképzés, az első felkészítő óra és a jelenléti foglalkozáson kívül a kiállítás megvalósításának végigvitelét átadjuk a kísérő pedagógusnak - amellett, hogy természetesen minden technikai segítséget megadunk a háttérből.

Az online kiállításépítés lépései:

Gyorstalpaló továbbképzés a Thinglink lehetőségeiről a résztvevő pedagógusoknak

Projektenként akár többen is részt vehettek rajta, sőt kifejezetten bátorítjuk a segítők bevonását.

Időtartam: 120 perc

Első alkalom: online foglalkozás

Egy videóhívás keretében "bebarangoljuk" a Petőfi Irodalmi Múzeum Ki vagyok én? - Petőfi választásai című kiállításának virtuális terét.  A vezetésen természetesen nagy hangsúlyt kap majd a János vitéz szövege és keletkezéstörténete, bemutatjuk a Petőfi-élettörténet tárgyait, majd ezen kívül egy kicsit a színfalak mögé is bekukkanthattok, és kiderül hogyan épül fel egy online kiállítás a Thinglink felületén.

Időtartam: 45 perc

Második alkalom: Múzeumpedagógiai foglalkozás a PIM-ben

Jelenléti foglalkozás a Költő lenni vagy nem lenni című új Petőfi tárlatunkban, melynek során megvizsgáljuk milyen gondolatokat fogalmaz meg egy-egy kiállítási tér egyedi elrendezése.  A múzeumi órán a gyerekek elkészítik a saját virtuális kiállításuk makettjét, amelyről gömbkamerás felvétel készül. Így készül el a virtuális kiállítási tér, amelyen a továbbiakban dolgozni fognak.

Időtartam: 120 perc

Önálló munka: Online kiállításépítés

Ezen a ponton átadjuk az irányítást a kísérő pedagógusoknak: a továbbképzés alapján és az osztály ismeretében teljesen szabad kezet adunk, hogy milyen keretek között valósítható meg komfortosan a közös kiállítás véglegesítése.

A tavalyi pályázók tapasztalatai alapján a felkészülés csoporttól függően körülbelül 2-3 tanítási órát, ezen kívül otthoni munkát igényel.

Harmadik alkalom (opcionális): Online bejelentkezés

A kiállításépítés közben rengeteg új kérdés merül majd fel és néha jól jön egy kis biztatás is. Ha az önálló alkotás közben szeretnétek visszajelzést kapni a készülő kiállításotok kapcsán, élő bejelentkezéssel online órát tartunk nektek, ahol múzeumi szempontokkal segítjük, hogy a kiállításotok átlátható és követhető legyen a látogatók számára is.

 Időtartam: 45 perc

Negyedik alkalom: kiállításmegnyitó

Egy élő bejelentkezés alkalmával a csoportok bemutatják az alkotásaikat, mi pedig reflektálunk a munkáikra.

Időtartam: 45-90 perc (megbeszélés szerint)

 

Technikai feltételek:

  • Stabil internetkapcsolat
  • Kivetítő és hangosítás - fontos, hogy az egész osztály számára hallhatóan és láthatóan meg tudjunk jelenni és meg tudjuk osztani a képernyőnket és mi is halljuk a teljes osztályt
  • Az összes csoport számára elérhető közös felület a Thinglinken (természetesen ezt segítünk elindítani)

 

PÁLYÁZATI INFORMÁCIÓK:

A Pályázat feltétele a János vitéz ismerete.

Jelentkezni a mellékelt, János vitéz pályázat című feladatlap kitöltésével lehet.

Teljes osztályközösségek jelentkezését várjuk, ami azt jelenti, hogy osztályonként annyi feladatlapot küldjetek, ahány csoportra osztottátok őket.

A pályázat benyújtásával a résztvevők engedélyezik, hogy a  benyújtott pályaműveket vagy annak részeit a múzeum saját honlapján, facebook oldalán, vagy múzeumpedagógiai terében közzé tegye.

A feladatlapokat és a külön lapra elkészített rajzokat jpg formátumban, szkennelve várjuk.

Jelentkezés: muzeumped@pim.hu

Jelentkezési határidő: 2023. március 31

Foglalkozások: 2023. április

Kapcsolattartó: Kádár Anna

 

Bármilyen kérdéssel keressetek bátran a fenti emailen vagy a 20 327 85 53 telefonszámon.

 

 

 

 

 

 

CsatolmányMéret
PDF ikon janos_vitez_emlekkiallitas_-_feladatlap.pdf744.86 KB