„Köszönjük, Magyarország!”

Az OSZMI a „Köszönjük, Magyarország!” program sikeréért

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet segíti a „Köszönjük, Magyarország!”  program megvalósítását és a kezdeményezések sikerét  

Az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkársága a 40/2020 (III.11.) Korm. rendelettel Magyarországon kihirdetett veszélyhelyzet kihirdetése óta dolgozik a károk felmérésén és enyhítésének megoldásán: ennek keretében kialakította az előadó-művészeti szféra támogatásának rendszerét, és 1 milliárd forintot csoportosított át a független művészek megsegítésére.

A pandémiás időszakban az alkotók elveszítették a közönségükkel való találkozások lehetőségét, a felkérések és megbízások elapadtak, és ez nemcsak a kulturális életben jelent hiányt, de anyagi veszteségként éri az alkotókat is.  

A kialakult helyzetben a támogatás lehetőséget kíván teremteni az érintett művészek egzisztenciális helyzetének javítására – ezt segíti elő a pályázatok előfinanszírozási rendszere –, valamint arra, hogy a veszélyhelyzet elmúltával aktív szereplői maradhassanak a kulturális életnek: bemutathassák új műveiket, folytathassák alkotómunkájukat, találkozhassanak közönségükkel, így a kultúra e területein is újrainduljon az élet szerte Magyarországon. 

Ám ehhez szükség van azokra a helyszínekre is, ahol a támogatott programokat bemutathatják a művészek. A kialakult helyzetben fontos szempont, hogy Magyarország minden szegmensébe eljuthassanak a program keretében támogatott programok és elsősorban vidéki helyszíneken, kultúrházakban, könyvtárakban, befogadó helyeken a helyi szervezetek meghívására és szervezésében valósuljanak meg.

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum abban kíván segítséget nyújtani, hogy a „Köszönjük, Magyarország!” program keretében egyrészt a támogatott művészek, alkotók, másrészt a kulturális programokat befogadni kívánó helyszínek, szervezetek, egyesületek, önkormányzatok egymásra találhassanak.

A fenti célt támogató, nyilvánosan elérhető on-line felület kialakítása folyamatban van. Munkatársaink kérdéseiket, javaslataikat és igényeiket az alábbi címen fogadják: koszonjuk@oszmi.hu

Az egyes pályázati kiírások az alprogramokért felelős intézmények honlapjain olvashatóak az alábbiak szerint: 

Nemzeti Színház (független színészek, színházi dolgozók, bábszínészek számára)

Hagyományok Háza (népzenei, néptánc és cigányzenei művészek számára)

Nemzeti Táncszínház (kortárs tánc művészek számára)

Nemzeti Artista- Előadó- és Cirkuszművészeti Központ (artisták és cirkuszi dolgozók számára)

Petőfi Irodalmi Múzeum (könnyűzenei alkotók, illetve írók, költők, dramaturgok és zeneszerzők számára)

Filharmónia Magyarország Kft. (komolyzenei alkotók számára)

BMC Budapest Music Center (fiatal jazz művészek számára)