Hírek

Elsődleges fülek

 • A Petőfi Irodalmi Múzeum által működtetett Örkény István Drámaírói Ösztöndíj kuratóriuma döntést hozott a 2023. évi díjazottak személyéről.

  A Kuratórium a beadott pályázatok elbírálása után az alábbi pályázókat és megírandó pályaműveket támogatja ösztöndíjjal:
   

  1. Hernyák Zsóka: Azután elhallgat

  2. Markó Róbert: Hét magyar

  3. Szilágyi Bálint: Akt

  4. Varga-Amár Rudolf: Ölelésben...

 • A Petőfi Irodalmi Múzeum által működtetett Móricz Zsigmond irodalmi alkotói ösztöndíj kuratóriuma döntést hozott a 2022. évi díjazottak személyéről.

  A beadott pályázatok elbírálása után idén az alábbi 13 fiatal költő, író, irodalomtudós részesül az ösztöndíjban:

   

  Fritz Gergely

  Izer Janka

  Kiss Dávid

  Kovács Dominik

  Nagy Anna Flóra

  Nagy Dániel

  Nagy Tamás

  Purosz...

 • Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának beszéde a Költő lenni vagy nem lenni című állandó Petőfi-kiállítás megnyitóján.

   

  Tisztelt hölgyeim és uraim!

  Isten hozta Önöket a magyar irodalom házában, érezzék magukat otthon. Szeretnék elmesélni egy rövid történetet. Hangsúlyozom: bár történelmi tényeket válogatok össze, mindezt önkényesen és elnagyoltan teszem. Ez csak...

 •  

  Kelevéz Ágnes, volt kollégánk, jelenlegi barátunk, mindenkori példaképünk 70 éves lett.

  1977-től 2016-os nyugdíjba vonulásáig, több évtizeden át volt a PIM meghatározó alakja. Elhivatott muzeológusi munkája, szerteágazó irodalomtörténészi ismerete és segítőkész, kollegiális személyisége a múzeum egyik alappillérévé tette.

  Magyar-francia-esztétika szakon végzett az ELTE BTK-n,...

 • Örömmel tudatjuk, hogy kollégánk, Melhardt Gergő, a múzeum kiadványozási referense, a Digitális Irodalmi Akadémia szerkesztője 2022. december 6-án elsőként átvette a BTK Irodalomtudományi Intézet Irodalomelméleti osztálya és a Literatura folyóirat irodalomkritikusi díját. A díjat 2022-ben Kálmán C. György emlékére alapították, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a sokoldalú, tájékozott,...

 • PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

   

  A Petőfi Irodalmi Múzeum a vagyonkezelésében lévő 1053 Budapest, Károlyi utca 16. szám alatti ingatlanban működő múzeumi büfé és kávézó üzemeltetésére  2022. szeptember 27.én kiírt pályázatot érvényes pályázat hiányában eredménytelenné nyilvánította. A PIM új pályázatot ír ki a 1053 Budapest, Károlyi utca 16. szám alatti ingatlanban működő múzeumi büfé és kávézó...

 • 2023. évi pályázati felhívás

  A Petőfi Irodalmi Múzeum által meghirdetett Örkény István drámaírói ösztöndíj célja, hogy segítse új magyar színművek létrejöttét, és lehetőséget adjon fiatal pályakezdő drámaíróknak, akik eddigi irodalmi vagy színházi munkájukkal igazolták vonzódásukat a műfajhoz.

  A pályázat szakmai lebonyolításában a Petőfi Irodalmi Múzeum felkérésére a  Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet vesz részt...

 • 2023. évi pályázati felhívás

  A Petőfi Irodalmi Múzeum által meghirdetett Móricz Zsigmond irodalmi alkotói ösztöndíj keretében fiatal írók, irodalmárok részesülhetnek támogatásban szépirodalmi, kritikai, szociográfiai vagy irodalomtörténeti művek létrehozásához. Az ösztöndíj célja, hogy tehetséges fiataloknak segítséget nyújtson a pályakezdéshez, kedvező feltételeket teremtve a magas színvonalú alkotótevékenységhez.

   

  ...

 • Örömmel adjuk hírül, hogy kollégánkat, dr. Rózsafalvi Zsuzsannát, a kézirattár főosztályvezetőjét a Szent István Tudományos Akadémia rendes tagjainak sorába választotta. Székfoglaló előadására 2022. október 3-án került sor a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Dísztermében (Szentkirályi utca 28. II. emelet.)

  A tudományos testület a Szent István Társulat Tudományos és Irodalmi Osztályából alakult...

 • Október 12-én lezárult a SZABAD KÉZ – Ady-versillusztrációs és kötetborító-tervező pályázat. 

  A pályázatra érkezett alkotásokból, 11 pályaművet választott ki a szakmai zsűri, amelyet egy virtuális kiállítás keretében mutat be a Petőfi Irodalmi Múzeum Ady Emlékmúzeuma. A rendhagyó kiállítás a Magyar Festészet Napjától, október 18-tól Ady Endre születésnapjáig, november 22-ig megtekinthető ...