Foglalkozások / séták

Foglalkozásaink

Áraink

Kedvezményes jegyár: 250 Ft (diák, nyugdíjas)

Minden múzeumpedagógiai foglalkozás díja 5 000 Ft/csoport + a belépőjegy ára

A séták díja: 10 000 Ft/csoport

Nyitvatartás: kedd–szombat, 10–17 óráig

Jelentkezés múzeumpedagógiai foglalkozásra, vezetésre: muzeumped@pim.hu

Megköszönnénk, ha számla igényét előre jelezné, hogy minél gördülékenyebben intézhessük az anyagi ügyeket. Nagyon köszönjük!

Nyáry Krisztián

Elfogyni az ölelésben

Tematikus múzeumpedagógiai foglalkozások a Madách Színház film-szín-játéka kapcsán az Ady Emlékmúzeumban

A Petőfi Irodalmi Múzeum a Madách Színház Elfogyni az ölelésben című, Ady Endre életét feldolgozó film-szín-játéka kapcsán tematikus múzeumpedagógiai foglalkozásokat kínál iskolai csoportok számára.

Hogyan képzeljem el?

A Madách SzínpadON programsorozat keretében iskolák számára online, ingyenesen megtekinthető a Madách Színház Ady Endre életéről szóló 84 perces film-szín-játéka (utóbbihoz előzetes intézményi regisztráció szükséges, melyről bővebb információk alább olvashatók), s ehhez az Ady Emléklakásban kapcsolódik egy 60-90 perces múzeumpedagógiai foglalkozás, melyre a muzeumped@pim.hu email címen lehet időpontot foglalni.

Ajánlott korosztály: 10-12. évfolyam

A film-szín-játékról

Nyáry Krisztián film-szín-játéka az idősödő Ady életének talán legszeretetéhesebb korszakát idézi meg, melyben a költőóriást legendás szerelmeinek bensőséges érzelmi hálójában ismerhetjük meg közelebbről.

Szereplők: Nagy Sándor, Botos Éva, Kakasy Dóra, Kelemen Hanna

Rendező: Horgas Ádám

Szinopszis

Négy ember. Egy 30-as évei közepén járó, önpusztító férfi – megverve zsenitudattal, és megáldva igazi zsenialitással. Egy kora 40-es nagyvilági dáma, akit gyötör szépsége lassú elmúlása. Egy 20-as évei közepén járó, életvidám, frissen elvált fiatalasszony. Egy éretlen kamaszlányból céltudatos felnőtt nővé váló úrikisasszony. A köztük kialakuló szerelmi négyszög önmagában is drámai helyzetet sejtet, de történetük még izgalmasabb, ha tudjuk: valós személyekről van szó. Nyáry Krisztián darabjának hősei Ady Endre és három meghatározó szerelme, Brüll Adél, Dénes Zsófia és Boncza Berta – vagy ahogy a versek megőrizték a nevüket: Léda, Zsuka és Csinszka. Az elhangzott szövegek pontos idézetek a szereplők eredeti leveleiből, naplóiból, visszaemlékezéseiből, Ady Endre verseiből, vagy kortárs tanúk visszaemlékezéseiből. Játszódik Párizsban, Monte Carloban, Budapesten, Lutry-ben, Firenzében, Mariagrünben, Kolozsvárott, Csucsán és Érmindszenten 1909-1915 között.

A Madách SzínpadON-ról

A Madách SzínpadON a Madách Színház 2020 tavaszán indult és immár hatalmas közönségbázissal rendelkező online programsorozata, mely a Színház professzionális tévéstúdiójából saját készítésű, a színház, a film és a TV műfaji határain létrejött új tartalmakat, úgynevezett „film-szín-játékokat” kínál. A Madách SzínpadON 2022. évi online programsorozatának elsődleges célja a magyar irodalom szolgálata. A sorozat összefoglaló címe Írók-sorsok-szerelmek, amely a XX. század legismertebb magyar íróinak életét és szerelmi történeteit 50-80 perces film-szín-játékok formájában dolgozza fel, melyek forgatókönyvei korabeli levél- és naplórészleteken, illetve hiteles dokumentumokon alapulnak. Fontos tudnivaló, hogy ezek a művek nem színházi előadások, nem is korábbi színpadi előadások filmváltozatai, hanem kifejezetten online közvetítésre született és születő új filmprodukciók.

Bővebb információk

A Madách SzínpadON-ról: www.madachszinhaz.hu/szinpadon

A Madách SzínpadON iskolai együttműködési lehetőségeiről: https://madachszinhaz.hu/oldal/altalanos-informaciok-egyuttmukodo-partnereink-reszere

Az Elfogyni az ölelésben – Ady Endre szerelmei című film-szín-játékról: https://madachszinhaz.hu/szindarab/elfogyni-az-olelesben

“Pár nap múlva Pesten leszek, lakásom: Veres Pálné utca 4.”

Milyen lehet annak az embernek az első otthona, akinek évekig „hotelszobák lakója” volt? Miről mesélhet a kíváncsiskodónak egy ember személyes tere és tárgyai? Hogyan adott otthont Boncza Berta Ady Endrének? Az interaktív foglalkozás a 20. század elejének lakhatási kérdései, a személyes tér élménye felől mesél Ady Endre éltének utolsó szakaszáról. A költő szövegeit, verseit és visszaemlékezéseket is feldolgozó beszélgetés során Ady Endre és Csinszka közös otthonába is betekintünk.

Ajánlott korosztály: 8-12. évfolyam

Időtartam: 60-90 perc

 

„Gondolod, hogy szívig-láttál?/Minden vagyok, amit vártál”

„Egy fényképen láttam meg az arcát, és megszerettem” - meséli Boncza Berta Adyról írott visszaemlékezésében. De vajon lehet-e feltétel nélkül szeretni valakit, akit csak egyetlen fényképről ismerünk? Hogyan születik a rajongás?  Mi a 16 éves intézeti lány és a zaklatott életű költő találkozásának története? Milyen hosszú út vezet egy levéltől a házasságig? A foglalkozás során a résztvevők felelevenítik Ady és Csinszka megismerkedésének történetét, valamint fényképek, levelek, visszaemlékezések elemzésével kerülnek közelebb e két nem mindennapi egyéniség megismeréséhez. Ady és Csinszka utolsó közös otthonában és tárgyai között bepillanthatnak a 20. század eleji magyar művészvilág egy szegletébe is.

Ajánlott korosztály: 8-12. évfolyam

Időtartam: 60-90 perc

 

ReAdy – Kártyajáték

Most megint együtt ülnek az asztalnál: Ady és a Nyugat nagyjai. És ahogy illik, posztolnak, megosztanak, kommentelnek, 21. századi módra. Csatlakozzunk hozzájuk, hívjuk őket segítségül, és mondjunk véleményt verseikről, cikkeikről korunk legaktuálisabb kérdéseivel kapcsolatban! A PIM fejlesztésében készült kártyajáték kipróbálását csoportoknak, osztályoknak ajánljuk. Az interaktív foglalkozás keretében a résztvevők Ady egy-egy „posztjából” kiindulva formálhatnak véleményt a korszak irodalmáról, kulturális vagy közéleti problémáiról.

Ajánlott korosztály: 8-12. évfolyam

Időtartam: 90 perc

 

Határok

A függőség természetrajza Ady Endre életében és művészetében

Mit jelent az, hogy valaki függő? Mitől függ? Hogyan? S legfőképpen, miért lett függővé? S hogyan jelenik meg ez a valamihez kötöttség, végletes kiszolgáltatottság az írásban? Vagy maga az írás lenne az?

Megannyi kérdés, melyek célja, tabuk nélkül beszélni a függőség természetrajzáról irodalmi szövegek segítségével, egy egyéni sorson keresztül.

Ajánlott korosztály: 9-12. évfolyam

Időtartam: 60 perc

 

Ballagtam éppen…

Városi séta Ady Endre nyomában

Kalapban, néhány furcsa füstös gondolattal fejében Ady Endre halad el mellettünk. A Lónyai utcában lévő szerkesztőségből a Centrál kávéházba siet épp. Most a nyomába eredhetünk, és megleshetjük őt életének egy-egy fontos állomásán. Egyetlen bőrönddel járva a szállodákat, Lédát keresve, egy kávéházi asztalnál ülve vagy épp későn és talán késve megtalált otthonában. Sétánk a Petőfi Irodalmi Múzeumból indul, és a közelben található Ady-emlékhelyeken kalauzolja végig az érdeklődőket.

Ajánlott korosztály: 8-12. évfolyam

Időtartam: 60-90 perc

Maximális létszám: 25 fő