Europeana Inside

A projektről

 

Az EUROPEANA INSIDE (EU-INSIDE) elsődleges célja, hogy támogassa a Digital Agenda for Europe-t azáltal, hogy az európai kulturális intézetek által az Europena számára biztosított tartalmak mennyiségének, kiterjedésének és használhatóságának területén tartós előrelépést érjen el.
           
Ezen átfogó törekvéseken belül az EUROPEANA INSIDE fő célkitűzésié a következők:
 
·        Elérni az európai kulturális intézményekből származó új digitális-kulturális tartalmak kritikus tömegét, melyek hozzáférhetővé válnak az Europeana-n keresztül,
 
·        Az összes lehetséges európai kulturális intézmény és aggregátor teljes skálája számára jelentősen egyszerűsíteni azt a folyamatot, amellyel hozzájárul az Europeana-hoz.
 
·        Segítséget nyújtani a kulturális intézményeknek és aggregátoroknak a részvétel előtt tornyosuló akadályok legyőzésében, az Europeana számára hozzáférhető tartalmak létrehozásának folyamatát automatizálálva, valamint az engedélyek és licenszek kezelésére alkalmas eszközök megalkotásával.
 
·        Építeni az előző Europeana projektek során kidolgozott standardok és protokollok keretrendszerére, oly módon, hogy  a gyűjtemény- és digitális eszközkezelő szoftverek jelenlegi és következő generációi Europeana-kompatibilisek legyenek.
 
Támogatni a tartalom-szolgáltató rendszerekben a metaadatok gazdagítását (ezáltal hozzáadot érteket biztosít a résztvevő szervezeteknek és felhasználóknak is) azáltal, hogy létrehoz egy csatornát, melyben a tartalmak az Europeana-ból mint központi aggregátorból visszajuthatnak a helyi rendszerekbe.
 
Az EUROPEANA INSIDE projekt révén az Europeana az EU 15 kulturális intézményétől és 5 nemzeti aggregátorától származó több mint 960 ezer rekorddal bővül. További 7000 potenciális kulturális intézménynek teremt lehetőséget, hogy egyszerűen és könnyen tartalmat szolgáltasson az Europeana részére a jövőben - mindez potenciálisan további 30 millió új rekordot jelent.
 

Az Europeana Inside weboldala: http://www.europeana-inside.eu

Europeana Inside Info Sheet: letöltés