Turisták. Bár. Hol?

Városi séta

Turisták. Bár. Hol?

 

„Rendkívül éles eszű ember lévén, máris tisztában vagyok a helyzettel. Ezek idegenek, akiknek Budapestet mutogatja az Idegenforgalmi Iroda. Nem rossz. Most legalább módomban van azt is kitapasztalni - hogy hat Budapest arra, aki először látja, és főként, hogy hat rám az ő első impressziójuk, amit így titokban lesek el.”
(Karinthy Frigyes, Mint idegen forgok Pesten)

 

Városi csatangolásunk közben nyomozunk, jeleket, benyomásokat gyűjtünk és hagyunk is magunk után. De kik azok az átutazók, idegenek, turisták, akiken megakad a szemünk? Megszólítanak bennünket könyvek szereplői, akik az utcákat járják, kávéházakba, kocsmákba invitálnak bennünket. Hogyan válaszolunk a kérdéseikre? A városi teret kémlelő nyomozók és művészek milyen eszközökkel élnek, hogyan veszik elő saját praktikájukat? Meg lehet egy ilyen nyüzsgő városban találni a bűnözőket?

 

A séta során velünk tart Bezsenyik Tamás kriminológus. Bűntörténet és irodalom kapcsolódik össze ezen az őszi estébe nyúló kószáláson, amely során eljutunk az irodalmi szalon világától a faburkolatú kiskocsmáig.

 

„A Belváros nyitott kapui alá bedúdol a szél, itt-ott letépi a rosszul ragasztott lakócédulákat, tovaragadja a füstöt, amely a legkisebb kéményből is kitódul tél kezdetével, rossz éjszakát tutul az őrkatona fülébe, meleg családi otthonról regél az Elked kocsmájából kilépő agglegénynek, az új borral barátkozó korhelyeknek elmondja első kedvesüket, a szegényeknek a gazdag emberek bundáit, a Hét Bagoly fűtetlen szobáiban körmölő költőket és írókat műveik gyorsabb befejezéséhez ösztökéli, hogy sohase tudhassa meg senki, mi történt a Bazár olvasónőinek kegyeltjével, Gwendolinnal... csak az utcai köszörűs hajtja kerekét a Kecskeméti utcában nagyobb buzgalommal, mint valaha: a disznóöléshez szükséges kések és bárdok esztendős nyugalmukból ismét szolgálatba állnak…”

(Krúdy Gyula, Hét bagoly)

 

Létszám: maximum 15 fő

Jegy: 1000 Ft

Dátum: 
2018. november 19. 17.00
Online jegyvásárlás: