PIM Esti Extra

Rendhagyó tárlatvezetések kiállításainkban

18:00 „Olyan vad volt ez a temetés, amilyen Ady Endre élete." (Krúdy Gyula)

Ady utolsó útja a Magyar Nemzeti Múzeumból

Hegyi Katalin kurátor vendége Debreczeni-Droppán Béla történész-főmuzeológus (Magyar Nemzeti Múzeum)

 

Ady Endre 1919. január 27-én hunyt el. Ott ravatalozták fel, ahol a nemzet nagy halottjait 1861 óta, a Nemzeti Múzeum épületében. Itt búcsúztatta őt, az „Új Magyarország költője"-ként az őszirózsás forradalom rendszere a régi Magyarország gyászünnepségeinek forgatókönyvét követve. A téma kutatójával a költő halálától az 1930. évi síremlékavatásig az Ady-gyász történéseiről, jellemzőiről beszélünk. Részletesen lesz szó arról is, hogy miként értékelték őt halála után a korabeli sajtóban, valamint a temetés alkalmával elmondott gyászbeszédekről. Ezekből a szokásos két-három helyett tizenkettő hangzott el ekkor. Az évforduló idején publikált mozgófilm felvételeit is megnézzük a korabeli írott források segítségével elemezve.

 

18:00 Arany-út werk-est

A Litera rendhagyó road movie-t készített Arany János életéről. Szilasi László a tudós, Simon Márton a költő, Horváth Kristóf Színész Bob a színész szerepében járta végig Arany életének állomásait.

A filmvetítés után az alkotókkal, szereplőkkel Ruszthi Zsolt rendezővel, Horváth Kristóf Színész Bobbal és Nagy Gabriella szerkesztő, gyártásvezetővel az Arany János Emlékkiállítás két kurátora, Kaszap-Asztalos Emese és Sidó Anna beszélget.

A PIM és a litera.hu közös estje

Minden kiállítás 20 óráig látogatható

Belépő: 1000 Ft

Dátum: 
2019. március 27. 18.00 - 20.00
Online jegyvásárlás: