PesText

Nemzetközi Irodalmi Fesztivál

A fesztivál illusztrációs kiállításokkal, élő és egyben online streamelt programokkal, Zoom-beszélgetésekkel és sztárírók stúdióban felvett interjúinak digitális platformokon való közvetítésével várja a közönséget.

Ízelítő a programokból

Lesz POKET Zsebkönyvek zenés kötetbemutató Andrzej Stasiuk Hogyan lettem író című műve kapcsán a zsebkönyv fordítójával, Pálfalvi Lajossal és Vecsei H. Miklóssal; lengyel-magyar drámairodalom felolvasószínház; bemutatkoznak az írópályázat legjobbjai; budapesti benyomások külföldi írók szemével a PesText Impróban; lengyel-magyar papírszínház workshop a Wawel sárkányával; hogyan látnak minket a Magyarországon élő műfordítók műhelybeszélgetés; PesText fanzin bemutató; Shakespeare szonettjei a zenei világba emelve; szerzői jogi kerekasztal-beszélgetés; Csáth Géza-díjátadó.

A fesztivál meghívott nemzetközi írói a beutazási korlátozások miatt felvett stúdióbeszélgetések, dinamikus videóinterjúk formájában „lépnek fel” az eseményen; ezek online lesznek követhetők, az eredeti lengyel, török, szerb, angol, orosz, portugál, norvég, cseh, szlovák nyelv mellett magyarul feliratozva.

Szentiványi Nóra, Łukasz Orbitowski, Oya Baydar, Buket Uzuner, Siniša Tucić, Svetislav Basara, Sayfo Omar, Ivana Bodrožić, Sabine Hossenfelder, Ernesto Rodrigues, Steinar Opstad, Piotr Socha, Catarina Sobral, Pavol Rankov, Alena Mornštajnová jönnek majd sorban, ki-ki más beszélgetőtárssal.

A PesText sztárvendégével, az Angliában élő Borisz Akunyinnal pedig egy nagyon izgalmas, egész órás videót rögzítettek a szervezők M. Nagy Miklós közreműködésével.

A fesztivál részletes programja a www.pestextfestival.hu oldalon található.

Illusztrációs kiállítás

A PIM emeletén rendezik be a PesText visegrádi szép könyveket bemutató, Négyszer szép – Válogatás a visegrádi országok legszebb kortárs illusztrált gyerekkönyveiből című kiállítását, melyen a könyvek mint műtárgyak mutatkoznak be.

Csehországból a Baobab és Běžíliška, Lengyelországból a Dwie Siostry és Wytwórnia, Magyarországról a Csimota és Pagony, Szlovákiából az Egreš és Monokel kiadók könyvei szerepelnek a tárlaton.
 
Kurátor: Kellermann Viktória, Révész Emese
A kiállítás szeptember 23-tól október 4-ig látogatható.
 
 
Dátum: 
2020. szeptember 22. 10.00 - 2020. szeptember 25. 22.00