Minden-Titkok Adyról 1.

#ady42

Minden-Titkok Adyról 1.

Ismeretterjesztő előadások a PIM Ady-gyűjteményeihez kapcsolódóan

Ady-nyomozások

Hogyan került Budapestről Párizsba, onnan New Yorkba, majd ismét Budapestre, immár a Petőfi Irodalmi Múzeumba Ady Endre kéziratos hagyatékának egy része? Valóban írt leveleket Ady Endre nevében az öccse, a felesége és a titkára? Tényleg tudták utánozni az aláírását? Milyen címmel jelent meg először a híres Párisban járt az ősz című vers? Mi lett a sorsa a költő által a szemeteskosárba dobott versnek? Ilyen, és ehhez hasonlatos kérdésekre mutatja meg a választ az Ady-gyűjtemény kéziratos részének bemutatója.

Ady kéziratos hagyatékáról Borbás Andrea irodalomtörténész, a Kézirattár munkatársa beszél.

 

Rippl Rónai, Tihanyi Lajos és Czigány Dezső Ady-arcai

Az előadás a három festőművész Adyhoz fűződő kapcsolatát járja körül, és az általuk megfestett vagy meg nem festett Ady-portrék nyomába ered….

Mende-mondákkal övezett, rejtélyes történetek titkai tárulnak fel és többek között az alábbi kérdésekre kaphatunk választ:

Melyik festőnek az Ady-portréja vándorolt egy kis párizsi hotelben egyik szobából a másik szobába és miért?   Melyikük az, akinek minden kétséget kizáróan modellt ült Ady Endre?  Kit ismert meg a három festő közül először Ady és melyiküknek nyisszantotta le boros jókedvében a fél bajszát? Ki volt a három művész közül az, aki karikatúrát is készített Adyról? Melyik festőtől vásárolt magának képet Ady?  Kiről említi a költő egyik kritikájában, hogy fiatal festő korában együtt kóborolt és festett Gauguinnel? A három festő között van-e az a festőművész, aki Ady halála után feleségül vette az özvegyet, Boncza Bertát?

Kovács Ida irodalomtörténész, a Művészeti Tár vezetőjének előadása

 

 

Dátum: 
2019. január 25. 17.00