Luis Buñuel: Az öldöklő angyal

Színházi előadás
Buñuel Az öldöklő angyal című, 1962-ben rendezett filmjének forgatókönyvéből készült a színpadi változat. A mű színházi bemutatására eddig még nem került sor. Az előadás a Budapesti Tavaszi Fesztivál részeként jött létre.
Rendező: Pelsőczy Réka
 
Szereposztás:
Nobile, a házigazda: Gálffi László
Lucía, Nobile felesége: Kerekes Éva
Az ezredes: Haumann Máté
A főkomornyik: Sáfár Kovács Zsolt
Sylvia, operaénekesnő: Wierdl Eszter
Roc: Hetey László
Señora Roc: Bíró Kriszta
Russell: Hernádi Csaba
Leandro: Széles László
Juana Ávila: Bartsch Kata
Francisco Ávila: Lengyel Tamás
Leonora, halálos beteg: Takács Kati
Eduardo: Polgár Csaba
Beatriz: Fodor Annamária
Leticia, a walkür: Szamosi Zsófi
Pablo, inas: Janicsek Péter

Fordító: Imrei Andrea
Jelmez: Zoób Kati
Szcenika és design: É. Kiss Piroska
Zenei vezető: Vajdai Vilmos
Dramaturg: Sirokay Bori
 
Buñuel filmjének története szerint a Nobile házaspár egy operaelőadás után vacsorát ad a barátainak Gondviselés utcai házában, ahonnan azonban a komornyik kivételével a teljes személyzet eltávozott. A vacsora utáni zenélés, beszélgetés közben egyre többen elálmosodnak, és bár hazamenetelről beszélnek, a résztvevők nem képesek elmenni a helyszínről. A napokig összezárt viszonyok egyre kegyetlenebbé válnak… E megmagyarázhatatlan korlátozottság miatt a társaság egyre kétségbeesettebb és hisztérikusabb lesz. A villa körül megjelenik a rendőrség és az újságírók, ők viszont a nyitott kapun sem tudnak bemenni… Buñuel szürrealista alkotása csoportpszichológiai tanulmány, és az elembertelenedett világ lélekrajza.
A Petőfi Irodalmi Múzeumban megvalósuló előadás nem a film halvány lenyomata, hanem élő, húsba vágó történet, olyan akció- vagy „veszély”-színház, melyben a színészek között álló vagy ülő nézők egyértelmű szereplőivé válnak a cselekménynek. Természetesen az eseményeknek ők csak szemlélői és nem elszenvedői. Közelről nézik azt, ami velük is megtörténhet: egy végsőkig kiszolgáltatott helyzetben az ember hogyan veszíti el minden díszét, ráaggatott külsőségét, és miként tud szembesülni lecsupaszított önmagával.
(KÉK Produkció, a Petőfi Irodalmi Múzeum és az NKA támogatásával)
Dátum: 
2008. március 25. 21.00