Az irodalom éjszakája

Téma: városképek

 
2016-ban először Budapesten is megrendezzük az Irodalom Éjszakáját.

Az Irodalom Éjszakájának ötlete Prágában született kilenc évvel ezelőtt és alapgondolata igen egyszerű: egy éjszaka alatt tegyük lehetővé, hogy az emberek minél több érdekes helyszínt látogassanak meg, minél több ország irodalmából hallgassanak meg részleteket, számukra érdekes személyek előadásában. A cél, hogy a szokványos irodalmi programokat kiszakítsuk megszokott közegükből, az érdeklődőket pedig mozgásba hozva különleges élményben részesítsük. Az Irodalom Éjszakája az elmúlt kilenc év alatt Prága kulcsfontosságú irodalmi eseményévé vált és az évek során a rendezvény Európa szerte is népszerűvé vált, 2015-ben tíz európai nagyvárosban rendezték meg.

 
A budapesti EUNIC-ban (European Union National Institutes for Culture) tömörült európai kulturális intézetek illetve nagykövetségek úgy döntöttek, hogy 2016-ban a magyar fővárosban is  megrendezik az Irodalom Éjszakáját. 22 ország fogja képviseltetni magát: Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Izrael, Japán, Lengyelország, Németország, Olaszország,  Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia,   Ukrajna
 
Az Irodalom Éjszakája újszerű módon mutatja be a kortárs európai irodalmat a sorozatszerűen megvalósuló nyilvános felolvasásokon, a kiválasztott részleteket az adott ország nyelvén ismert színészek és művészek adják elő.
 
Részletes program: www.irodalomejszakaja.hu/
 
Dátum: 
2016. március 31. 19.00 - 23.00