Események, 2019

 • december

  2019. december 1. 10.00 - 14.00

  Mi is szeretnénk együtt nőni, hogy akik értelmi fogyatékossággal vagy anélkül élnek,  rácsodálkozhassanak egymásra, s a távolságtartó idegenség helyét a még nem ismert felfedezésének vágya töltse be.

  Az integrált családi napokra várunk minden gyermeket, aki önfeledt játékkal szeretné csillapítani kíváncsiságát és felfedezni a világ sokszínűségét.

  Téli tótágas

  avagy nézzünk más szemmel mindenre

  Ha...

 • 2019. december 3. 10.00 - 2019. december 15. 18.00

  A karácsonyi forgatag nálunk a kapualjban kezdődik, ahol kicsiknek és nagyoknak egyaránt készülünk játékokkal. A betérők minden nap irodalmi kvízeket tölthetnek ki, a megfejtők között hetente PIM-es ajándékokat sorsolunk ki. Nem csak papíralapon játszhatnak velünk, ha szemfülesek, akkor elcsíphetik majd a múzeum környékén aktuális házigazdáinkat, akik rövid irodalmi vetélkedőre invitálják a...

 • 2019. december 3. 17.00

  Az értelmes rend

  Beszélgetés Polcz Alaine emlékére

  Az év vége táján igyekszünk minden feladatunkat befejezni, pontot tenni ügyeink végére, rendezni dolgainkat – kívül és belül. Tesszük ezt azért, hogy könnyebb szívvel és lélekkel nyithassunk új fejezetet. Azért, hogy rend legyen.

  Polcz Alaine hatalmas élet- és szakmai tapasztalatát felhasználva már akkor is életvezetési kalauzokat írt a...

 • 2019. december 3. 17.00 - 19.00

  Mit mesélnek az írókról legsajátabb tárgyaik? Hogyan hat az alkotásra rend és rendetlenség? Hogyan szólhatnak irodalmi szövegek szerzőik kedves bútorairól? Pedagógus programjaink következő állomásaként a Magukra maradt bútorok című kiállításba látogatunk, ahol Zeke Zsuzsanna kurátor vezetésével gondolkodhatunk el az élettörténet-tárgyak szerepéről az irodalomtörténetben és az irodalomtanításban....

 • 2019. december 3. 19.00

  Az előadásra minden jegy elkelt!

  Egy talpig racionális, föld jegyében született, görcsösségig kemény és csontos lény vonzódott egy levegő jegyében született, betegségeitől törékeny lényhez. És viszont. Szerintem ez így rendjén való volt, még ha ennyire ellentétes alkatok viszonyát a külvilág általában nem is érti. (Részlet Nádas Péter esszéjéből)

  Szereplők: Balsai Móni és Trill Zsolt ...

 • 2019. december 4. 18.00

  A Modus Hodiernus sorozatot bemutatja: Mercs István irodalomtörténész, sorozatszerkesztő

  A könyvet bemutatja: Tverdota György irodalomtörténész

  Moderátor: Bihari Albertné, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület alapító titkára

  Közreműködők: Olajos Gábor előadóművész (gitár és ének) és Tokárszky Máté előadóművész (gitár)

 • 2019. december 6. 14.00

  A Mészöly Miklós Egyesület harmadik alkalommal rendezi meg éves konferenciáját a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

  A Mészöly-életmű jelentős, a recepciót tekintve mégis marginális részét képezik a színházi darabok, ezért a tanácskozás célja a Mészöly-drámák újraértelmezése, az író színpadi tevékenységének feltárása, a műveket a korszak irodalom- és színháztörténeti kontextusára tekintettel teszi elemzés...

 • 2019. december 6. 15.00

  Bajor Gizi Színészmúzeum

  A Bábakalács Bábszínház előadása gyerekeknek
  Az előadást a hagyományos bábtáncoltató betlehemes játékok ihlették, szövegeit és dalait archaikus népi és templomi szövegekből állították össze a művészek. Az advent idejére időzített játék meghitt hangulatot teremtve elősegíti a várakozás időszakának ünnepélyessé tételét.

  Belépő: 500 Ft

 • 2019. december 6. 18.00

  Előadó: Pénzes István pszichoterapeuta

  Közreműködik: Tóth Sándor színművész

  A Ferenczi Sándor Egyesület, a József Attila Társaság és a PIM közös műhelybeszélgetés-sorozata

  A sorozatot szerkeszti és a beszélgetést vezeti: Takács Mónika irodalomtörténész

 • 2019. december 7. 11.00

  Mesemúzeum

  A Japánból eredő és igen népszerű Papírszínház, a Kamishibai a mesekönyveket mintegy színházzá alakítja. A fakeretben mozgatható nagyméretű lapok segítségével a mesélő, a gyerekekkel szembefordulva, a lapok mozgatásával, az ebből eredő játékkal és ennek drámai hatásával igazi színházi élménnyé változtatja a hagyományos meseolvasást.

  Amit mesélünk:

  • Csipkerózsika
  • A kiskakas gyémánt félkrajcárja
  • A...