Események, 2019

 • november

  2019. november 2. 11.00

  Mesemúzeum

  Vajon megtalálod a labirintusból kivezető utat? Tudsz egymás után kétszer hatost dobni? Menni fog a pókerarc? Gyere, próbáld ki!

  Ajánlott korosztály: 5-12 éves korig

  120 perc

 • 2019. november 4. 17.00

  Az estet megnyitja Szentmártoni János költő, a Magyar Írószövetség elnöke

  A kerekasztal-beszélgetés részvevői: Fenyvesi Ottó költő; Kontra Ferenc író; Szathmári István író; Szombathy Bálint költő, képzőművész. Moderátor: Mák Ferenc irodalomtörténész

  Felolvasnak a szerzők és a legújabb nemzedék képviselői: Pejin Lea és Törteli Réka

  Közreműködik: Sőregi Anna népdalénekes

   

  Az előadás a Ludwig...

 • 2019. november 4. 17.00

  A Magyar Pen Club szeretettel vár mindenkit Laczkó Vass Róbert és Incze Gergely Katalin Te pesti srác… című, 1956-ra emlékező zenés előadására. Az előadóest alapjául szolgáló szövegek többsége korabeli falragasz, újsághír, röplapokon terjesztett irodalmi alkotás. Szerzőik forradalmárok, a szabadságharcot támogató értelmiségiek, száműzöttek, börtönre vagy halálra ítéltek, áldozatok.

  Előadja:...

 • 2019. november 5. 14.00

  Bajor Gizi Színészmúzeum

  Vendég: Keleti Éva fotóművész

  Belépő: 500 Ft (Hegyvidék-kártyával: 250 Ft)

 • 2019. november 5. 19.00 - 20.30

  Előadja: Sztarenki Dóra
  Zenél: Márkos Albert
  Jelmez: Szlávik Juli
  Szerkesztette és rendezte: Tóth Réka Ágnes

  Csinszka egy svájci lányintézetben ül és leveleket ír – Ady Endrének. Verseket küld neki bírálatért, tétova, a válaszban nem bízik, de „nemes idegjátékának rakétái” lenyűgözik a költőt. Ír, rajzol, fotózik. Nyughatatlan és lázasan fiatal. „Lánc, lánc, eszterlánc, eszterlánci cérna / Bús...

 • 2019. november 7. 09.00

  9:00 Megnyitók

  Mezey Katalin, Kossuth-díjas író, költő, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője

  Szentmártoni János, József Attila-díjas költő, író, a Magyar Írószövetség elnöke

  Előadások

  9:30–11:10 Plenáris ülés I.

  Elnök: Mezey Katalin

   

  Előadók:

  Jánosi Zoltán, József Attila-díjas irodalomtörténész, egyetemi tanár, a Magyar Napló Kiadó irodalmi vezetője: Oláh János életművének műnemi és műfaji...

 • 2019. november 7. 18.00

  Argentínában csodaszép folyó a Parána. Ott töltöttem sok-sok napot. Buja növényzet a folyó két oldalán, ha képzeletben elhagytam a pálmákat, akár azt is hihettem, hogy a holt Tisza-ágban hajózok… és hittem is. A víz, az égen úszó felhők, a levegő fénytörései azonosak, bárhol nézi is az ember. Ki nézi – ez a lényeg.” (Páger Antal)

  Miért került a színészkirály Argentínába? Hogyan kezdett el...

 • 2019. november 8. 17.00

  Ki volt Hamvas Béla? Melyek voltak legfontosabb művei? Milyen művei vesztek el? Mik az életmű legfontosabb kérdései és kijelentései? Milyen különös események történtek Hamvassal? Milyen vitája volt Lukács Györggyel?

   

  Weiner Sennyey Tibor Hamvas Béla ezerarcú és egyszerű élete és műve című esszékötete 2019 januárjában jelent meg és egy hét alatt elfogyott. A könyv új, bővített kiadása most...

 • 2019. november 8. 18.00

  Bajor Gizi Színészmúzeum

  Főszerepben: Gábor Miklós

  Vendég: Hirsch Tibor filmtörténész

  A Bajor Gizi Színészmúzeumban látható Hősök tere – 100 éve született Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós című időszaki kiállításhoz kapcsolódó esti filmklub vetítéseit azoknak ajánljuk, akik szeretnének többet tudni a filmről, annak keletkezési körülményeiről.

  Belépő: 1200 Ft (Hegyvidék-kártyával: 800 Ft)

  A program a Magyar Nemzeti...

 • 2019. november 9. 11.00

  Mesemúzeum

  Készítsünk együtt mesebeli házikót saját bábokkal, saját pop-up mesekönyvet, mágikus varázsüvegcse tároló zacskót. Fantáziaország hősei mind megelevenednek egy kreatív kézműves foglalkozás keretében.

  A foglalkozást Farkas Réka iparművész vezeti.

  Ajánlott korosztály: 6-10 éves korig

  120 perc