Események, 2016

 • november

  2016. november 2. 17.00

  „Ezzel a „misztikus realista” történelmi regénnyel, amelyet az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulójára írtam, nemcsak betartottam Horatius intelmeit, hogy kilenc évig érleljük a művet, de túl is teljesítettem azokat: a Magyar Orlando éppen tíz évet várt a megjelenésre.”

  A Magyar PEN Club rendezvénye

 • 2016. november 3. 16.00

  Ünnepeljük együtt a rengeteg szellemes, sárkányos történetet és a hozzájuk készült mesteri illusztrációkat meglepetés vendégekkel és Túró Rudi lakomával!

  A belépés ingyenes. Mindenkit szeretettel várunk!

  Kérjük, hogy a programon való részvételhez előzetesen a muzeumped@pim.hu e-mail címen regisztráljanak!

 • 2016. november 3. 17.00

  Idén is sor kerül a Kiss József-díj átadására, melyet a kiváló textológus, Petőfi-kutató emlékére gyermekei, Kiss Anikó és Kiss Péter alapítottak olyan fiatal kutatók számára, akik a magyar irodalmi textológia területén kiemelkedőt alkottak.

  A díjat 2016-ben Labádi Gergely kapja a 18–19. századi magyar episztolák gyűjtésével és publikálásával, A' Magyar Páméla és forrása párhuzamos kiadásával...

 • 2016. november 3. 19.00

  Jarman’s interpretation of Shakespeare’s final play is an evocative depiction of colonialism, revenge, retribution and reconciliation. Prospero (Heathcote Williams), the former Duke of Milan, and his daughter Miranda (Toyah Willcox) were abandoned on a remote island by the Duke’s evil brother Antonio (Richard Warwick). Twelve years later, Prospero has learnt the ‘liberal arts’; he creates a...

 • 2016. november 4. 17.00

  Emigráció – Forradalom – Művészet

  A Petőfi Irodalmi Múzeum az évforduló alkalmából megrendezett időszaki kiállításában az emigrációba kényszerült művészek, írók és az 1956-os forradalom kapcsolatát szeretné bemutatni, középpontba állítva a forradalom kitörése idején már emigrációban élő, illetve a leverés után elmenekülő alkotók megnyilvánulásait. A személyes portrék mellett a múzeum hangsúlyt...

 • 2016. november 5. 10.00 - 13.00
  Kassák Múzeum

  Montázs, festés, kivágás technikával avantgárd lapozót készítünk a kicsikkel, kollázsokkal, szövegekkel folyóiratot szerkesztünk a nagyobbakkal.

  A foglalkozást tartja: Matuz Edit, múzeumpedagógus

  12 órától Dobó Gábor és Szeredi Merse Pál kurátorok tárlatvezetése az Elképzelni egy mozgalmat: a Ma Budapesten című kiállításon

  Belépődíj: 600 Ft/fő, családi jegy: 1800 Ft

 • 2016. november 5. 11.00
  Mesemúzeum

  A három kismalac

  A kiskakas gyémánt félkrajcárja

  A róka és a gólya

  Szusi

  Ajánlott korosztály: 4-8 éves korig

  45 perc

 • 2016. november 7. 16.00

  Az elő-, alá- és utómuzsikát DARVAS KRISTÓF zongorista, harmonikás, színházi zenész adja elő, Szendrey Júlia fiainak édesanyjukkal, apjukkal folytatott levelezéséből HIRTLING István színművész olvas fel részleteket.

  Közben licitre bocsátják a Nagy Budapest Törzsaszal tagjai (és Szendrey Júlia) aláírásával a kötet húsz számozott példányát.

  Az árverést Ráday Mihály vezeti.

  Akik licitálnak,...

 • 2016. november 7. 18.00

  Egy rendhagyó köszöntés és interjú keretében a Hangtár hajdani vezetőjét, számos irodalmi emlékezés készítőjét, az Irodalmi Múzeum egykori sorozatszerkesztőjét, a Szabó Lőrinc-kutatás szenvedélyes művelőjét és mentorát régi múzeumi munkatársai, akiket réges-rég még ő tanított az interjúkészítés titkaira, ünneplik és faggatják a Petőfi Irodalmi Múzeumban töltött évtizedeiről.

  Résztvevők: Hegyi...

 • 2016. november 8. 18.00

  A 80 esztendős Buda Ferencet köszöntik pályatársai, barátai, tisztelői.

  Laudációt mond Pécsi Györgyi irodalomtörténész, kritikus
  Az ünnepelttel Füzi László irodalomtörténész, a Forrás főszerkesztője és Vasy Géza irodalomtörténész beszélget
  Közreműködik Dinnyés József előadóművész
  A Magyar Írószövetség és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös rendezvénye