Nővilág #3 // Női szerepek és törekvések a reformkorban

Női szerepek és törekvések a reformkorban

Időpont

Ezúttal Brunszvik Teréztől Karacs Terézen át a Tudományos Gyűjtemény lapjain Takáts Éva által vívott sajtóvitáig az a folyamat lesz a beszélgetés témája, mely során a vita a nevelés kérdéskörétől eljut a női individualizációig, és kiterjed a nők társadalmi, jogi, gazdasági és kulturális szerepére.

Házigazda: László Ferenc újságíró

Beszélgetővendégek: Kéri Katalin neveléstörténész és Kiss Noémi író, műfordító és kritikus

Közreműködik: Bach Kata színművész

Belépőjegy: 500 Ft

Online jegyvásárlás: 

jegymester.hu

A Nővilág - Női szerepek és törekvések a reformkorban programsorozatról 

A legtöbben tisztában vannak azzal, hogy mit köszönhetünk Aranynak, Eötvösnek, Jókainak, Kossuthnak, Petőfinek, Széchenyinek és még lehetne sorolni a reformkor nagy férfi alakjait. De kik voltak azok a nők, akiknek legalább ennyi mindent köszönhetünk? Kik voltak azok a nők, akiknek az említett férfiakkal is néha meg kellett küzdenie az emancipációért?
 
Brunszvik Teréz, Karacs Teréz, Laborfalvi Róza, Szendrei Júlia, Takáts Éva, Teleki Blanka, Zichy Antónia és Karolina és még számos nő, akik szintén hozzájárultak a ma ismert társadalmi, politikai és gazdasági berendezkedésünk alapjainak letételéhez.
 
A Petőfi-bicentenáriumra készülve jelen programsorozat keretében a reformkori nők helyzetével, küzdelmeivel, individualizációjával és emancipációjával kapcsolatban teszünk fel kérdéseket, melyekre hónapról hónapra egy-egy irodalmár és szakértő páros keresi a válaszokat.
 
A program Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója tiszteletére 2022 szeptemberében induló Petőfi200 bicentenáriumi emlékév keretében valósul meg.

Helyszín

PIM Szomszéd (1053 Budapest, Ferenczy István utca 26.)