Hommage à Kassák - megnyitó

Időpont
Nemzetközi kiállítás Kassák Lajos születésének 120. évfordulójára
Helyszín: Kassák Múzeum
1033 Budapest, Fő tér 1.
A kiállítást megnyitja: Mgr. Helena Markusková kurátor, Galeria umenia Nové Zámky (Érsekújvár)
 
Közreműködnek: Bíró Ágnes hegedűművész, a Budapesti Fesztiválzenekar tagja, Selmeczi János hegedűművész, a Budapesti Fesztiválzenekar koncertmestere
 
Kassák Lajos, az európai avantgárd egyik vezető személyisége, 120 éve született Érsekújváron és 40 éve halt meg Budapesten. E kettős évforduló megemlékezések sorát indította itthon és a határainkon túl egyaránt. 2007 első felében a Kassák Múzeum Tiltott-tűrt avantgárd címmel megrendezett kiállítása az idős mester 1960-as években keletkezett művei előtt tisztelgett. Az akkoriban 80. születésnapját ünneplő Kassák ismeretlen és ismert dokumentumokkal bizonyíthatóan „áttörte a betonfalat”, s győzelemnek érezhette, hogy megrendezhette Pesten a háború utáni „első konstruktivista” kiállítását. Pozsonyban, a Csemadok székházában Hommage à Kassák – 120 című kiállítással emlékeztek, Érsekújváron a Művészeti Galériában Tisztelet Kassáknak címmel nyílt tárlat és nemzetközi konferencián méltatták a korában vakmerően újat alkotó művészt.
A magyar, szlovák és cseh művészek tradíciót ápolva minden tizedik évben közös kiállításon emlékeznek meg a hagyományos formákkal szakító költő, képzőművész, reklám- és könyvtervező, folyóirat-szerkesztő, mozgalomszervező és generációkat nevelő, számukra példát adó alkotóról. A meghívott művészek névsorát Csaplár Ferenc, a Kassák Múzeum igazgatója állította össze szlovák és cseh kollégáival közösen, minden országból tíz-tíz résztvevőt felkérve. A Kassák ihletése nyomán született művek ünnepi bemutatóját beárnyékolja az a szomorú tény, hogy május 9-én tragikus hirtelenséggel meghalt a kiállítás elindítója, Kassák szellemisége nyomán mindig is kulturális régiókban gondolkodó, a művész életművét harminc éven át gondozó és népszerűsítő Csaplár Ferenc. Munkáját, kezdeményezéseit tovább folytatjuk, Kassákot érintő kapcsolatait tovább ápoljuk, s újakkal gyarapítjuk.
„Kassák említésével a magyar képzőművészet egyik legnagyobb talányát érintettem. Hogy lehet az, hogy ez az érsekújvári géplakatos, aki bár nem beszélt idegen nyelveket (és első írásaiban még a magyart is kalapáccsal törte), mégis többet tudott annál, hogy mik az irodalom és a képzőművészet korszerű feladatai, mint bárki más akkor Magyarországon?” – tette fel a kérdést Perneczky Géza művészettörténész. Ez a talány foglalkoztatja, s ad munkát a művész halála óta eltelt 40 évben a vele foglalkozó hazai és külföldi művészeknek, művészetkritikusnak egyaránt, azt bizonyítva, hogy Kassák 1967 márciusában László Károlynak írt sorai nemcsak a magyar földre, de az egyetemes művészet glóbuszára is érvényesek: „Kinyílt a kapu, és én besétálok rajta.”
E. Csorba Csilla főigazgató
 
A kiállító művészek:
Bak Imre (H)
Bartusz, Juraj (Sk)
Dobeš, Milan (Sk)
Fila, Rudolf (Sk)
Gebauer, Kurt (Cz)
Gulyás Gyula (H)
Hampl, Josef (Cz)
Hoffstädter, Jan (Sk)
Hulík, Viktor (Sk)
Jankovič, Josef (Sk)
Janoušková, Vĕra (Cz)
Jovánovics György (H)
K. Novák, Vratislav (Cz)
Kašpar, Antonin (Cz)
Kiss Ilona (H)
Klimó Károly (H)
Kolíbal, Stanislav (Cz)
Kováts Albert (H)
Kovács Tamás László (H)
Körösényi Tamás (H)
Krošlákova, Ivica (Sk)
Kubíček, Jan (Cz)
Lossonczy Tamás (H)
Mengyán András (H)
Meliš, Juraj (Sk)
Ovčáček, Eduard (Cz)
Papp Oszkár (H)
Preclík, Vladimir (Cz)
Roller, Peter (Sk)
Saxon Szász János (H)
Sikora, Rudolf (Sk)
Szőnyei György (H)
Zippe, Stanislav (Cz)