Events, 2019

 • October

  2019. October 1. 18.00

  Csáth Géza emlékére, halálának 100. évfordulóján

  Csáth Géza 1919 szeptemberében elborult elmével vetett véget életének, amelynek mindvégig féltő-óvó tanúja volt a barát, játszó- és írótárs unokatestvér, Kosztolányi Dezső. Az ő visszaemlékezései és Csáth önéletrajzi ihletésű írásai, naplórészletei idézik fel a zseniális író és pszichiáter-orvos – mindössze – harminckét évét, amely alatt nemcsak...

 • 2019. October 2. 14.00

  Bajor Gizi Színészmúzeum

  A város alatt (1953)
  Rendező: Herskó János
  Főszerepben: Bessenyei Ferenc
  Belépő: 1200 Ft
  Hegyvidék-kártyával: 800 Ft

  A Magyar Nemzeti Filmalap Filmarchívumával közös program

 • 2019. October 3. 17.00 to 19.00

  A Lépcsőszeminárium egy 2019 őszére tervezett, négyalkalmas beszélgetés-sorozat, amely során négy kulturális intézmény – a Kassák Múzeum, a Ludwig Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Petőfi Irodalmi Múzeum – lépcsőin üldögélve próbáljuk megmutatni és tudatosítani a kulturális és a közoktatási intézmények között meglévő kapcsolódási pontokat. A diszkusszióban múzeumi szakemberek (kurátorok és...

 • 2019. October 3. 18.00

  Egy repedés a szék karfáján, egy sérülés az üléshuzaton, mind a bútor történetének árulkodó nyomai, megidézik egykori tulajdonosát, történeteket hívnak elő, a bútor részét képezik. Ugyanakkor a restaurálás elengedhetetlen a tárgy élettartalmának meghosszabbítása és állagának megóvása érdekében. Milyen dilemmákkal néznek szembe a restaurátorok, hogyan érik el, hogy egy-egy tárgy még évtizedeken...

 • 2019. October 3. 18.00

  Bajor Gizi Színészmúzeum

  Gábor Júliával (Gábor Miklós leánya) és Szigethy Gáborral (színháztörténész) a Hősök tere – Száz éve született Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós című kiállításban.

  Belépő: 1000 Ft

  A program a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében valósul meg

 • 2019. October 3. 18.00 to 20.00

  Kassák Múzeum

  A nagysikerű nyári grafika workshop után, ahol a szitanyomtatás kultúrtörténetével ismerkedve a plakátnyomó technikát próbálhatták ki az érdeklődők, ősszel textilnyomással kísérletezünk. Kassák absztrakt kompozíciói ezúttal saját pólóra, sálra vagy vászontáskára kerülnek.

  Az előadáson és a workshopon előzetes regisztráció után múzeumi belépőjeggyel lehet részt venni.

  Vászontáskát biztosítunk,...

 • 2019. October 4. 17.00 to 18.00

  Ha Te is meg szeretnéd tudni, mitől lehet érdekes egy költő, vagy van véleményed róla, vagy éppen egyáltalán nem érdekel se a költő, se az irodalom, itt a helyed! Nincs tabukérdés!

  Kisházy Eszter és Nagy Anna 2019 szeptemberétől is vár Titeket mindennel, ami a tankönyvből kimaradt.

  Október 4. péntek: Petőfi-kiállítás / Nagy Anna vezetése
  Október 11. péntek: Csáth-kiállítás / Kisházy Eszter...

 • 2019. October 5. 10.30

  A program betegség miatt elmarad! Az elővételben megvett jegyek a váltás helyén visszaválthatók!

   

  A sarkon a múlt felé fordulva rátérünk a „Romantika körútra”, ahol a magyar romantikus irodalom nagyjai nyomába eredünk. Petőfi, Jókai és Arany életének számos belvárosi helyszínét keressük fel.
  Ez alkalommal a Belvárosi Ferences Templom urnatemetőjében a 170 éve mártírhalált halt Batthyány Lajos...

 • 2019. October 5. 17.00

  Milyen művészeti hatások érték Kertészt Magyarországon, mit vitt magával hosszúra nyúlt emigrációjába? Milyen szerepet játszott a francia főváros a magyar művészek sorsának, pályájának alakításában, illetve mennyire tette le névjegyét több tucat magyar alkotó a francia művészet képzeletbeli asztalára? Milyen szellemi és műtárgypiaci értéke van ma a fotográfiának, ezen belül André Kertész...

 • 2019. October 7. 17.00

  Ha túl vagyunk az év eleji szervezésen és sikerült leadni a tanmenetet is, elkezdhetünk közösen gondolkozni, milyen múzeumi programokkal tehetnénk élményszerűbbé a tanulást a tanévben.
  Ebben kívánunk segítséget nyújtani múzeumpedagógiai információs évnyitónkon, ahol bemutatjuk portfóliónkat, és az együttműködés új lehetőségeit.

  Szervezzük meg a közös munkát!

  Regisztráció: muzeumped@pim.hu
  A...